Wykonanie
Pin It
Oryginalny przepis na to ciasto to przepis na szarlotkę, ale jako, że sezon
rabarbarowy w pełni
jabłka postanowiłam częściowo zastąpić
rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne,
rabarbar kwaskowy a
beza słodka !Składniki:1 kostka
masła5
jajek2 szklanki
mąki1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukrucukier waniliowy1
jabłko3 laski
rabarbaruszczypta
soli1/2 łyżeczki
kardamonu1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:Z zimnego
masła,
żółtek,
mąki,
cukru waniliowego i
proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki.Obrane
jabłko ścieramy na grubej tarce, kroimy w plasterki
rabarbar.
Białko ubijamy ze szczyptą
soli i z
cukrem na sztywną masę.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Na ciasto układamy
rabarbar i
jabłko, posypujemy
przyprawami, wykładamy pianę z
białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Raz na jakiś czas należy zajrzeć do piekarnika i jeśli
beza za szybko brązowieje, obniżyć temperaturę do 160 stopni.