ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojabłka 600 gramówmasło 50 gramówcukier 0,75 szklanekCynamon 0,75 łyżek deserowychżółtka 3 sztukjajka 2 sztukcukier 0,75 szklanekcukier waniliowy 1 sztukmąka 1 szklanekproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychsól 1 szczyptawódka 2 łyżek stołowychmasło 100 gramówWykonanie:Ciasto: żółtka i jajka utrzeć z 0,75 szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodać porcjami mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wlać wódkę oraz stopione 100g masła.Obrane jabłka pokroić w plasterki. 50g masła stopić dodać 0,75 szklanki cukru oraz cynamon, wlać 1/3 szklanki wody i zagotować. Włożyć jabłka i dusić 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na dnie tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Syrop gotować jeszcze 5 minut, a gdy zgęstnieje skropić jabłka. Na owoce wyłożyć ciasto i piec 45 minut w 190 stopniach. Podawać na ciepło.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: