ßßß Cookit - przepis na Szarlotka - jaka pogoda takie ciasto

Szarlotka - jaka pogoda takie ciasto

nazwa

Wykonanie

Pierwsza szarlotka na stole zwiastuje nadchodzącą jesień (niestety).
Za oknem to ona właściwie już jest, choć mam nadzieję, że jednak tylko na chwilę.
Tak, czy owak, stukający o parapet deszcz wywołał u mnie ogromną chęć na ciepłą szarlotkę. Ona zawsze poprawia nastrój :)
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
1/2 szkl. drobnego cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła (200g)
3 żółtka
1 całe jajko
cukier wanilinowy
ponadto:
2 kg kwaśnych jabłek
3/4 szklanki cukru lub więcej według upodobań
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać cukier i cynamon. Dusić na średnim ogniu 10-15 minut. Jeśli chcecie, aby nadzienie szarlotki było bardziej aromatyczne, możecie dodać szczyptę imbiru, skórkę z cytryny, albo 2-3 łyżki likieru, np. Amaretto.
Uprażone jabłka wystudzić.
Sypkie składniki przesiać na stolnicę. Wyłożyć na nie masło i posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto (gdyby ciasto było zbyt twarde dodać 1-2 łyżi śmietany). Podzielić je na dwie części i włożyć na 20 min. do lodówki.
Blachę o wymiarach 24 x 32 cm posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Na ciasto wyłożyć zesmażone jabłka. Drugą część ciasta cienko rozwałkować i przykryć nią jabłka (jeśli wolicie wierzchnią częśc ciasta można zetrzeć na tarce jarzynowej)
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180C ok 45 minut. Obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/08/Jaka-pogoda-takie-ciasto-szarlotka.html