ßßß
Składniki:3 szklanki mąki tortowej1/2 szkl. drobnego cukru3 łyżeczki proszku do pieczeniakostka masła (200g)3 żółtka1 całe jajkocukier wanilinowyponadto:2 kg kwaśnych jabłek3/4 szklanki cukru lub więcej według upodobań1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać cukier i cynamon. Dusić na średnim ogniu 10-15 minut. Jeśli chcecie, aby nadzienie szarlotki było bardziej aromatyczne, możecie dodać szczyptę imbiru, skórkę z cytryny, albo 2-3 łyżki likieru, np. Amaretto.Uprażone jabłka wystudzić.Sypkie składniki przesiać na stolnicę. Wyłożyć na nie masło i posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto (gdyby ciasto było zbyt twarde dodać 1-2 łyżi śmietany). Podzielić je na dwie części i włożyć na 20 min. do lodówki.Blachę o wymiarach 24 x 32 cm posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Na ciasto wyłożyć zesmażone jabłka. Drugą część ciasta cienko rozwałkować i przykryć nią jabłka (jeśli wolicie wierzchnią częśc ciasta można zetrzeć na tarce jarzynowej)Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180C ok 45 minut. Obficie posypać cukrem pudrem.Smacznego :)