Wykonanie
Jak zrobić dobre ciasto kruche? Właściwie odpowiedź jest prosta- trzeba użyć sprawdzonych składników, więc tak: jeśli zrobicie z
masłem to tylko z dobrym 82 %. Z
margaryną kruszon też wyjdzie bardzo dobrze, ale wcześniej trzeba ją przetestować, bo niektóre z nich, zamiast dobrych
olejów roślinnych mają w składzie dużo
wody.
Moja mama i babcia dodawała do kruchego łyżkę
smalcu i efekt kruchego ciasta był fantastyczny. Osobiście wielokrotnie się przekonuję, ze ciasto kruche trzeba dobrze podpiec. Blade kruche krótko podpiekane łatwo wilgotnieje i nie koniecznie od masy serowej czy innej, przed którą zabezpieczamy smarując ciasto
białkiem lub posypując
mąką. Szybko chłonie wilgoć z otoczenia, jak choćby parę z gotowania
wody. Jeśli pokroimy ciasto na stół zaraz na początku jest chrupkie a te kawałki, które zostają na drugi dzień, zwłaszcza z bladym kruchym nie smakują już tak rewelacyjnie, jak te wcześniejsze. Ciasto warto przechowywać w szczelnym pojemniku i w chłodnym suchym miejscu. Wiele ciast można mrozić, ale kruche po zamrożeniu, choć ciągle dobre w smaku, niestety nie będzie już chrupiące.Składniki
1/2 kilograma
mąki uniwersalnej250 g
masła1/2 szklanki
cukru (
daję niedużo
cukru, bo z reguły masy, polewy są słodkie)3
żółtkapłaska łyżka
cukru wanilinowego1 łyżeczka z brzuszkiem
proszku do pieczenia (ciasto bez proszku też będzie kruche)szczypta
soliPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Mieszam na sucho
mąkę z
cukrem,
solą,
proszkiem do pieczenia.2. Dodaję do suchych składników
żółtka, schłodzone rozdrobnione
masło (
masło można przymrozić i zetrzeć na tarce). Wyrabiam ciasto robotem na drobniutką kruszonkę. Jeśli będzie zbyt sucha, że nie da się jej sklepać w jedno ciasto, trzeba w trakcie dodać trochę rozdrobnionego
masła lub 1-2 łyżki bardzo zimnej
wody (wilgotność
mąki bywa różna, więc regulujemy
wodą lub
mąką). Spłaszczam ciasto w misce, jak najkrócej dotykając je rękoma. Okrywam misę folią i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.3. Moja forma jest dość duża - 24 cm x 36 cm. Ciasto można krótko przerobić , wywałkować na placek, nawinąć na wałek i przenieść do formy, ale tym razem chcę zachęcić tych z Was, którzy nie lubią za dużo bałaganu wokół jednego ciasta. Nawiasem mówiąc - myślę podobnie a poza tym kruche na tym zyskuje, bo jest bardziej kruche. Kawałki ciasta rozkładam na czystej blasze, której nie smaruję. Ciasta kruche mają tak dużo tłuszczu, że smarowanie formy nie jest potrzebne. Podobnie rzecz się ma z blaszanymi foremkami do kruchych babeczek. Z tego też faktu jest korzyść dodatkowa, że ciasto dobrze przylega i dobrze się formuje. Spód robię grubszy ugniatając go praską do
ziemniaków. Palcami formuje nieco cieńszy od
spodu brzeg ciasta. Jeszcze tylko kilka dziobnięć widelcem, żeby ciasto nie wstawało w piekarniku podczas pieczenia.
4. Piekę w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut, grzałka góra-dół, pilnując, żeby ciasto dobrze się zrumieniło, ale nie przypaliło.Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika