Wykonanie
Kruche
ciastka, które swym wyglądem, przynajmniej jak dla mnie, przypominają skorupki wstężyka ogrodowego - małego
ślimaka żerującego w
polskich ogrodach. Mam nadzieję, że moje spostrzeżenia nikomu nie obrzydziły tych bardzo pysznych
ciasteczek, które ze smakiem wcinam do popołudniowej
kawki.
Składniki:- 3 szklanki
mąki krupczatki,- 3/4 szklanki
cukru,- kostka
masła,- 2+2
żółtka,- szczypta
soli,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- opakowanie
cukru wanilinowego,- 3 łyżki
kakao,- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do
ciastek w kształcie koła (lub szklanka), papier do pieczenia, blacha.Wykonanie1. Połowę składników:
mąkę,
cukier,
cukier wanilinowy,
sól i
proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. 1/2 kostki
masło siekam i wraz z 2
żółtkami dodaję do sypkich składników. Dobrze zagniatam. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.2. Z pozostałymi składnikami postępuję tak samo. Z tą różnicą, że do sypkich składników dodaję jeszcze
kakao. Zagniecione ciasto również zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.3. Z ciasta formuję wałki. Wałeczki obu rodzajów ciast łączę ze sobą i formuję z nich wałeczki.4. Piekę 15 minut w 180 st. C.