Wykonanie
Szarlotka niby proste ciasto, ale może właśnie jednak ciasto nie wyjść. Albo zakalec, albo za twarde. Wiem coś o tym bo nieraz się nacięłam. I czekałam na dzień, aż znajdę taki przepis który po pierwsze spowoduje że ciasto wyjdzie, będzie smaczne i każdy kto spróbuje skorzystać z przepisu również go
zrobi. Bo nie ukrywajmy.W kruchym cieście najważniejsza jest proporcja składników.Z tego przepisu wyjdzie Wam świetny spód, zaręczam własną głową :)
Składniki:1,5 kg
jabłek do pieczenia210 g
masła360 g
mąki tortowejszklanka
cukru1 op.
cukru wanilinowego3
żółtka3 łyżeczki
cynamonuszczypta
soliMąkę koniecznie przesiać przez sitko, dodajemy pokrojone na kawałki
masło (dla tych co jeszcze nie znają prostego przepisu na
masło zapraszam pod link MASŁO :) ),
żółtka połowę szklanki
cukru i szczyptę
soli. Następnie wszystko siekamy nożem, a później zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2h.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy
cynamonem i drugą połową szklanki
cukru. Mieszamy i zostawiamy. W
między czasie wyciągamy ciasto i 2/3 ciasta wykładamy spód tortownicy (używam prostokątnej ale mniejszej niż klasyczna- widać na zdjęciu). Wyłożone ciasto nakłuwamy wszędzie widelcem i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.Następnie nakładamy
jabłka i na wierz zetrzeć resztę ciasta. Można to też robić ręczni jak ja urywając na małe kawałeczki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45min. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką
lodów waniliowych i posypana dodatkowo
cynamonem... mmm... pyszności. Polecam.