ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

No więc zacznę od prywaty :) Dziś mija pół roku od kiedy zaczęłam prowadzenie tego bloga :)
Ostatnio wprowadziłam kilka nowości- pojawiły się propozycje przepisów pod wpisami i istnieje na facebooku także, jeśli komuś się podoba mój blog to zapraszam do polubienia profilu na facebooku .
Dziś wpis nr 115 chyba dobry wynik jak na pół roku :)
Połączenie jabłka i cynamonu to jeden ze smaków najbardziej kojarzący się z jesienią a krucha szarlotka wiadomo :) smaki dzieciństwa :)
Szarlotka
4 szklanki mąki
1 kostka masła
4 łyżki śmietany
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 jajko
cukier wanilinowy
2 kg jabłek
cynamon
Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać śmietanę, jajka.
Całość zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Jabłka obrać i zatrzeć na tartce o dużych oczkach i posypać 2 łyżeczkami cynamonu.
Przygotować kruszonkę
Kruszonka
150 g masła
1 i 1/4 szklanka mąki
1 szklanka cukru
Masło rozpuścić na wolnym ogniu. Do miski wsypać mąkę i cukier. Wlać roztopione i gorące masło, połączyć i zagnieść. Gdyby kruszonka była zbyt mokra dodać jeszcze trochę mąki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy, posypać mąką ziemniaczaną lub tartą bułką, wyłożyć jabłka i posypać kruszonką.
Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/10/szarlotka-na-po-roku-blogowania.html