Wykonanie
Oto przepis dla tych, ktorzy rowniez maja ochote go wyprobowac :

ciasto350 g
maki50 g drobno zmielonych migdalow1 lyzeczka
soli20 g swiezych
drozdzyok. 2 dl letniego
mleka50 g miekkiego
maslafarsz300 g
mieszanki warzyw (
marchewka,
seler,
por,
dynia, itp.) startych na tarce
maslosol,
pieprzzoltko rozbeltane z
mlekiem do posmarowania
Make wymieszac z
migdalami i
sola ;
drozdze rozpuscic w odrobinie
mleka, wlac do
maki, dodac
maslo i reszte
mleka, dobrze wyrobic. Nastepnie uformowac kule, przykryc i odstawic do wyrosniecia.Warzywa poddusic na
masle, doprawic do smaku.

Wyrosniete ciasto rozwalkowac na kwadrat o wymiarach ok. 30 x 30 cm. Na srodek nalozyc warzywny farsz.

Boki pociac na paski szerokosci 2-3 cm (zostawiajac ok. 2 cm od farszu).

Nastepnie zakladac paski ciasta krzyzujac je (nie sciskajac zbyt mocno), wlozyc do wylozonej papierem keksowki w zostawic do wyrosniecia jeszcze na ok. 30 min.

Piec 40-45 min w nagrzanym do 200° piekarniku.

W wersji ‘miesnej’ mozna polozyc na ciasto paski
boczku lub
szynki (przed polozeniem warzywnego farszu).Smacznego!*