ßßß Cookit - przepis na Drozdzowa plecionka z warzywnym nadzieniem

Drozdzowa plecionka z warzywnym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Oto przepis dla tych, ktorzy rowniez maja ochote go wyprobowac :
ciasto
350 g maki
50 g drobno zmielonych migdalow
1 lyzeczka soli
20 g swiezych drozdzy
ok. 2 dl letniego mleka
50 g miekkiego masla
farsz
300 g mieszanki warzyw (marchewka, seler, por, dynia, itp.) startych na tarce
maslo
sol, pieprz
zoltko rozbeltane z mlekiem do posmarowania
Make wymieszac z migdalami i sola ; drozdze rozpuscic w odrobinie mleka, wlac do maki, dodac maslo i reszte mleka, dobrze wyrobic. Nastepnie uformowac kule, przykryc i odstawic do wyrosniecia.
Warzywa poddusic na masle, doprawic do smaku.
Wyrosniete ciasto rozwalkowac na kwadrat o wymiarach ok. 30 x 30 cm. Na srodek nalozyc warzywny farsz.
Boki pociac na paski szerokosci 2-3 cm (zostawiajac ok. 2 cm od farszu).
Nastepnie zakladac paski ciasta krzyzujac je (nie sciskajac zbyt mocno), wlozyc do wylozonej papierem keksowki w zostawic do wyrosniecia jeszcze na ok. 30 min.
Piec 40-45 min w nagrzanym do 200° piekarniku.
W wersji ‘miesnej’ mozna polozyc na ciasto paski boczku lub szynki (przed polozeniem warzywnego farszu).
Smacznego!
*
Źródło:http://www.beawkuchni.com/2008/01/drozdzowa-plecionka-z-warzywnym.html