ßßß
ciasto350 g maki50 g drobno zmielonych migdalow1 lyzeczka soli20 g swiezych drozdzyok. 2 dl letniego mleka50 g miekkiego maslafarsz300 g mieszanki warzyw (marchewka, seler, por, dynia, itp.) startych na tarcemaslosol, pieprzzoltko rozbeltane z mlekiem do posmarowaniaMake wymieszac z migdalami i sola ; drozdze rozpuscic w odrobinie mleka, wlac do maki, dodac maslo i reszte mleka, dobrze wyrobic. Nastepnie uformowac kule, przykryc i odstawic do wyrosniecia.Warzywa poddusic na masle, doprawic do smaku.
Wyrosniete ciasto rozwalkowac na kwadrat o wymiarach ok. 30 x 30 cm. Na srodek nalozyc warzywny farsz.
Piec 40-45 min w nagrzanym do 200° piekarniku.
W wersji ‘miesnej’ mozna polozyc na ciasto paski boczku lub szynki (przed polozeniem warzywnego farszu).Smacznego!*