Wykonanie
Dodanie do
ziemniaków kawałka
selera sprawi, że zwyczajne ziemniaczane puree, pozyska dodatkowy, smakowy akcent, który nie tylko urozmaici nudne
ziemniaki, ale wzbogaci naszą dietę o wartościowe składniki odżywcze.
Seler, to wciąż słabo zagospodarowane, choć zdrowe i smaczne warzywo. Puree ma wyraźnie
selerowy smak. Nam to puree z
selerem bardzo posmakowało.
500 g
ziemniaków,150 g
selera, pokrojonego w grubą kostkę2 czubate łyżki
masła1/2 szklanki
mlekasól i
pieprzDo garnka z gotującą
wodą, z dodatkiem łyżeczki
soli, wrzucamy pokrojone
ziemniaki i
selera. Gotujemy do miękkości warzyw(ok 20 minut). Odcedzamy. Dodajemy
masło i gorące
mleko. Doprawiamy
pieprzem. Ubijamy tłuczkiem do
ziemniaków(lub ewentualnie blenderem, wtedy masa będzie bardziej gładka)