Wykonanie
Zanim zasypię Was przepisami wigilijnymi i bożonarodzeniowymi chciałabym zaprosić Was na tradycyjne danie irlandzkie. Colcannon to nic innego jak ugotowane
ziemniaki wymieszane ze zblanszowanym i poszatkowanym
jarmużem lub
kapustą z dodatkiem
masła,
mleka i przypraw. Jedzony jest tradycyjnie w Halloween. Proponuję Wam wersję z
jarmużem, który jest u nas coraz częściej teraz dostępny w sklepach.
Składniki na 2 osoby:o,5 kg
ziemniaków200 g
jarmużu1/4 szklanki
mleka2 łyżki
masłasól,
pieprz1.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeciętnie jest to 15-20 minut.2. W międzyczasie zagotowujemy w drugim garnku
wodę, na gotującą się wrzucamy liście
jarmużu i gotujemy pod przykryciem ok. 2 minuty. Następnie wyjmujemy z garnka, wrzucamy do garnka z zimną
wodą, znów odcedzamy i osuszamy. Kroimy w paski.3. Ugotowane
ziemniaki odcedzamy, lekko odparowujemy. Dodajemy do nich
masło, wlewamy
mleko. Tłuczemy lub rozgniatamy.4. Utłuczone
ziemniaki mieszamy z poszatkowanym
jarmużem, doprawiamy. Nakładamy porcje, możemy na wierzchu położyć wiórki
masła.W Irlandii powstała nawet piosenka na temat tej potrawy wykonywana przez Mary Black.