Wykonanie
Składniki100g
mąki owsianej bezglutenowej50g
mąki kukurydzianej50g
mąki ryżowej1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia50g
ksylitolu3 łyżki
olejusok z połowy
cytryny250ml
napoju sojowego lub innego roślinnego200g mielonego suchego
maku300g
wody200g
napoju roślinnego (
sojowy,
ryżp)250ml
napoju sojowego lub innego roślinnego200g mielonego suchego
maku300g
wody200g
napoju roślinnego (
sojowy,
ryżowy lub
migdałowy)1 duże
jabłko (starte lub pokrojone w kosteczkę)2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego5 łyżek
ksylitolu50g
daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)50g
gorzkiej czekolady (lub
mlecznej)50g
żurawiny,
rodzynek,
owoców goji
olejek migdałowy lub
pomarańczowygarść
płatków migdałowychSposób przygotowaniaKrok 1
Mak zalać
wodą i
mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać
ksylitol, połowę
daktyli i
siemię lniane. Wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno) i trzymać na ogniu do zagotowania. Dodać starte
jabłko i pozostałe
bakalie (
migdały zostawić na sam koniec do posypania). Zostawić do przestygnięcia, dodać posiekaną
czekoladę. Dokładnie wymieszać.Krok 2W misce wymieszać
mąki,
cukier,
proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (
napój roślinny,
olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę
makową, posypać
migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna i dolna), następnie kolejne 15 minut (górna grzałka).