ßßß Cookit - przepis na Wegański makowiec

Wegański makowiec

nazwa

Wykonanie

Składniki
100g mąki owsianej bezglutenowej
50g mąki kukurydzianej
50g mąki ryżowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
50g ksylitolu
3 łyżki oleju
sok z połowy cytryny
250ml napoju sojowego lub innego roślinnego
200g mielonego suchego maku
300g wody
200g napoju roślinnego (sojowy, ryżp)
250ml napoju sojowego lub innego roślinnego
200g mielonego suchego maku
300g wody
200g napoju roślinnego (sojowy, ryżowy lub migdałowy)
1 duże jabłko (starte lub pokrojone w kosteczkę)
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
5 łyżek ksylitolu
50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)
50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
50g żurawiny, rodzynek, owoców goji
olejek migdałowy lub pomarańczowy
garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Krok 1
Mak zalać wodą i mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno) i trzymać na ogniu do zagotowania. Dodać starte jabłko i pozostałe bakalie (migdały zostawić na sam koniec do posypania). Zostawić do przestygnięcia, dodać posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Krok 2
W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna i dolna), następnie kolejne 15 minut (górna grzałka).
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/12/15092/weganski-makowiec-p-angeliki-oraz-moniki-danie-konkursowe