Wykonanie

O pierożkach z
marchewką już dawno słyszałam wiele dobrego, ale do dziś nie miałam okazji ich spróbować… Żałuję, że nie robiłam ich wcześniej. Mniami.SkładnikiCiasto4 szklanki
mąki pszennej1
jajko3/4 szklanki ciepłej
wody5 łyżek
olejusólFarsz5 dużych
marchewek1 duża
cebulaoliwa (do podsmażenia)
sólpieprzulubione
ziołaSposób przygotowaniaFarszKrok 1
Marchewki obieramy, wkładamy do garnuszka gotujemy przez ok 6 minut (od zagotowania). Gdy
marchewki trochę przestygną trzemy je na grubych oczkach tarki.W międzyczasie na patelni podsmażamy delikatnie drobno pokrojoną
cebulkę.Startą
marchewkę również wrzucamy na patelnię i chwilę smażymy razem z
cebulką.Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia.CiastoKrok 2Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i niezbyt rzadkie - tak aby dało się rozwałkować i nie rwało się podczas lepienia.Krok 3Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła i wypełniamy je farszem, składamy na pół i zalepiamy.Ulepione pierogi wrzucamy do garnka wypełnionego do 2/3 wysokości gorącą i osoloną
wodą. Pierożki gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody.Krok 4Podajemy z podsmażoną na tłuszczyku
cebulką.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.8/ 10 (4 votes cast)Pierożki z
marchewką, 9.8 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisyPieczone pierożki z
fetą i
szpinakiemJem zdrowo: Kotlety jaglane z
czerwoną cebulą i
suszonymi pomidoramiPierogi z
kapustą,
grzybami,
orzechami i
żurawinąDrożdżowe pierożki z
soczewicąJem zdrowo: Jaglanka z
kozim serem i pieczonym
burakiem