ßßß Cookit - przepis na Pierożki z marchewką

Pierożki z marchewką

nazwa

Wykonanie

O pierożkach z marchewką już dawno słyszałam wiele dobrego, ale do dziś nie miałam okazji ich spróbować… Żałuję, że nie robiłam ich wcześniej. Mniami.
Składniki
Ciasto
4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
5 łyżek oleju
sól
Farsz
5 dużych marchewek
1 duża cebula
oliwa (do podsmażenia)
sól
pieprz
ulubione zioła
Sposób przygotowania
Farsz
Krok 1
Marchewki obieramy, wkładamy do garnuszka gotujemy przez ok 6 minut (od zagotowania). Gdy marchewki trochę przestygną trzemy je na grubych oczkach tarki.
W międzyczasie na patelni podsmażamy delikatnie drobno pokrojoną cebulkę.
Startą marchewkę również wrzucamy na patelnię i chwilę smażymy razem z cebulką.
Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto
Krok 2
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i niezbyt rzadkie - tak aby dało się rozwałkować i nie rwało się podczas lepienia.
Krok 3
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła i wypełniamy je farszem, składamy na pół i zalepiamy.
Ulepione pierogi wrzucamy do garnka wypełnionego do 2/3 wysokości gorącą i osoloną wodą. Pierożki gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Krok 4
Podajemy z podsmażoną na tłuszczyku cebulką.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 9.8/ 10 (4 votes cast)
Pierożki z marchewką, 9.8 out of 10 based on 4 ratings
Podobne wpisy
Pieczone pierożki z fetą i szpinakiem
Jem zdrowo: Kotlety jaglane z czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną
Drożdżowe pierożki z soczewicą
Jem zdrowo: Jaglanka z kozim serem i pieczonym burakiem
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/4486/pierozki-z-marchewka