Wykonanie
Jak byłam mała uwielbiałam pierogi z
serem polane
śmietaną i posypane
cukrem. Taki obiad mogłabym jeść codziennie... no, może co drugi dzień, na zmianę z kopytkami. Jednak z biegiem lat przerzuciłam się na bardziej wytrawne smaki, przede wszystkim na klasyczne wigilijne pierogi z
kapustą i
grzybami.Niestety, od jakiegoś czasu w moim domu pierogi pojawiają się tylko w święta.Do zrobienia pierogów zabierałam się od bardzo dawna. Zawsze chciałam spróbować zrobić je sama.Patrząc na torby z zamrożonymi jesiennymi
grzybami w zamrażalniku końcu coś mnie wzięło i wzięłam się za lepienie.Pierogi z
grzybami-wspomnienie chłodnej jesieni w letnie upały.

/Whole wheat dumplings with forest mushrooms(scroll down to see a recipe in English)Składniki:Ciasto:szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistejszklanka zwykłej
mąki pszennejłyżeczka
solijajkook. szklanka ciepłej
wodyłyżka
olejuFarsz:ok. 600 g
grzybów leśnych*1 średnia
cebula3 łyżki
oliwypieprz,
sól,
gałka muszkatołowaPrzygotowanie:Wysypać
mąki na stolnicę robiąc w środku dołek. Do dołka wbić
jajko i wlać nieco
wody oraz
olej. Wyrobić ciasto, podlewając w razie potrzeby
wodą i podsypując
mąką. Przykryć ściereczką i przygotować farsz.
Cebulę pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na
oliwie.
Grzyby umyć, pokroić w drobną kostkę i dodać do
cebuli, wymieszać. Smażyć przez ok. 15 minut, przyprawić. Przygotowany farsz odstawić do przestudzenia.Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować je na cienki placek, a następnie wykroić krążki za pomocą szklanki.W środek każdego nałożyć po około łyżeczce farszu i zlepić brzegi.Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.Można jeść gotowane, jednak najlepsze są przysmażone na patelni lub przypieczone w piekarniku.*można użyć świeżych (dla nich podana jest gramatura), mrożonych (tak jak ja) lub 150 g suszonych-trzeba je namoczyć w zimnej wodzie. Następnie odsączyć, pokroić i postępować jak w przepisie.

Ingredients:Dough:glass of whole-wheat
flourglass of regular
flourteaspoon salteggaround a glass of warm watertablespoon oilFilling:around 600 g forest mushrooms *1 medium onion3 tablespoons
olive oilpepper, salt, nutmegPreparation:Spill
flour on a pastry board doing hole in the middle. Break an egg into the hole and
pour a little water and oil. Knead the dough, pouring water and sprinkling with
flour if necessary. Cover with a cloth and prepare the filling.Chop the onion and fry in
olive oil. Wash the mushrooms, cut into small cubes, add to the onions and stir. Fry for about 15 minutes, season. Prepared filling leave to cool.Divide the dough into two pieces and roll out them into
thin cake, then carve out circles using a glass.Place the about a teaspoon of filling in the center of each circle and stick the edges together.Cook in salted boiling water for about 2-3 minutes after rising.You can eat cooked, but the best are fried in a pan or browned in the oven.* You can use fresh (weight is given for them), frozen (like me) or 150 g of dried-you have to soak them in cold water. Then drain, cut and proceed as in the recipe.