Wykonanie
Jestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie.Z drugiej strony uwielbiam, jak gotuje mój Pan Mąż. A ten kto go zna, albo zna go z moich opowiadań wie, że to, co mi zajmuje w kuchni pół godziny - jemu zajmie trzy. W tym temacie jest perfekcjonistą i pedantem (nie mówię tu o sprzątaniu kuchni i chowaniu rzeczy do zmywarki ;)).Ta
tarta to taki trochę jedzeniowy misz-masz, dobry sposób na czyszczenie lodówki, bo konfiguracji do jej zrobienia jest mnóstwo. U mnie wygrała wersja z prosciutto,
suszonymi pomidorami i
szpinakiem, który szalenie lubię ;)

Składniki:
Tarta:100 g
masła200 g
mąki1/2 łyżeczki
soli1
żółtko3 łyżki kwaśnej
śmietanyFarsz:2 łyżki
oliwy z oliwek100 g
szynki prosciuttook. 10-12
pomidorów suszonych w zalewie, pokrojonych w kostkęok. 300 g
szpinakusok z 1/2
cytrynypół kubka kwaśnej
śmietany1 małe
jajko2 małe ząbki
czosnkusól,
pieprz do doprawieniaopcjonalnie :
ser pleśniowy, np. Lazur lub
ser żółty do posypania
TartaMąkę mieszamy z łyżką
soli. Dodajemy
masło i całość siekamy. Dodajemy
żółtko i kwaśną
śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej
wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.Farsz:Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią
szpinak i podgrzewamy, mieszając co jakiś czas.
Szpinak ma to do siebie, że bardzo się
kurczy na patelni, więc nie przeraźcie się, jeśli u Was zacznie niknąć w oczach - tak właśnie ma być ;)
Szpinak doprawiamy
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.Dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory i
czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut.Jeśli ktoś ma ochotę dodać
ser - teraz jest do tego odpowiedni moment.Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy z niego nieregularny... okrąg? W
sumie robimy co chcemy - koło, kwadrat, okrąg. Jeśli ktoś jest estetą - jak najbardziej można zrobię tę tartę w formie do tego przeznaczonej ;)Na spód tarty przekładamy nasz
szpinak, układamy kawałki prosciutto i zalewamy całość
śmietaną wymieszaną z
jajkiem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut i pieczemy w temperaturze około 180 stopni.Smacznego :)






