Wykonanie

Długo zbierałam się, by wrzucić przepis na to danie, choć uwielbiam je niesamowicie.Robi się je bardzo szybko i choć brzmi egzotycznie, na pewno posmakuje także miłośnikom tradycyjnego jedzenia. :)1 średnia polędwiczka wieprzowa (około 500g)400g
kapusty pekińskiej1
czerwona papryka2
szalotki2 duże ząbki
czosnku2 łyżki odłuszczonych ziaren
sezamu4 łyżki
mąki ziemniaczanej5 łyżek
sosu sojowego2 czubate łyżki
pędów bambusa z puszkisok wyciśnięty z 1 dużej
cytryny4 łyżki gorącej
wody4 łyżki
cukrułyżeczka mielonego
imbirusól i
pieprz świeżo mielone
natka pietruszki do posypania
olej rzepakowy do smażeniaPolędwiczkę przepłukujemy pod bieżącą
wodą i osuszamy.Kroimy ją wzdłuż, po czym każdy kawałek kroimy na bardzo cienkie plasterki.
Mięso przekładamy do miski i oprószamy dość sporą ilością
soli oraz
pieprzu i dobrze mieszamy.Po przyprawieniu, obtaczamy plasterki
polędwiczki w
mące ziemniaczanej i odstawiamy w misce na bok.
Paprykę kroimy w niezbyt duże kwadraty,
kapustę kroimy w krótkie paski lub nie za drobno siekamy.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, to samo robimy w przypadku
szalotki.Przygotowane warzywa odstawiamy.W miseczce mieszamy
sos sojowy,
sok z cytryny, gorącą
wodę oraz
cukier i mielony
imbir.Całość mieszamy, aż
cukier się rozpuści, po czym do miseczki z sosem wrzucamy pędy babusa.Na patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy nań
szalotkę,
czosnek oraz
paprykę.Przesmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, po czym dorzucamy
pędy bambusa wyłowione z sosu.Całość mieszamy, zwiększamy nieco ogień pod patelnią i dorzucamy na nią pokrojoną polędwiczkę w
mące.Smażymy do miękkości
mięsa;
papryka powinna być al dente.Na koniec na patelni wylądować powinna
kapusta,
sezam oraz sos, który podczas smażenia dolewamy partiami.Przesmażamy całość jeszcze około 5 minut.Na koniec posypujemy potrawę
sezamem oraz posiekaną
natką pietruszki.Danie podajemy na
ryżu, bądź całkowicie osobno, bez dodatków.
