Wykonanie
Lazania tym razem dietetycznie,
makaron zamieniłam na liście
kapusty.
Mięsko mielone wzbogaciłam o
pieczarki i
bakłażana co świetnie wzbogaciło smak całego dania. Lazanie zapiekłam z
serem. Muszę przyznać że zapiekanka pierwsza klasa, pyszna i mniej kaloryczna. Polecam, dzieci się nią zajadały.
SKŁADNIKI :1 główka
kapusty włoskiej50 dkg chudego
mięsa mielonego1
cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki
oleju1 mały
bakłażan, pokrojony w kostkę1
czerwona papryka, pokrojona w kostkę3 ząbki
czosnku20 dkg
pieczarek1 puszka krojonych
pomidorówsól,
pieprz,
słodka papryka do smaku1
kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku2 łyżeczki
przecieru pomidorowego20 dkg
żółtego seraPRZYGOTOWANIE :
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb, następnie w dużym garnku parzymy ją w osolonym wrzątku. Liście powinny byc miękkie i same odchodzić od
kapusty. Odcedzamy je i studzimy.W garnku podpiekamy
cebulę na
oleju, dodajemy
paprykę i
bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy
mięso mielone,
pomidory,
pieczarki, wlewamy
bulion i mieszamy aż
mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty
czosnek przez praskę i
przyprawy, mieszamy.Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą, na dno układamy pierwszą warstwę liści
kapusty, na to część farszu
mięsnego, znowu liście
kapusty, pozostały farsz i liście. Wierzch posypujemy obficie
serem.Lazanie zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut.Po wyjęciu studzimy, następnie nożem kroimy na porcje i podajemy.Uwagi; Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem zapiec, natomiast nadmiar przechowujemy w lodówce. Lazania pyszna również na 2 i 3 dzień. Polecam.