Wykonanie
Całkiem niedawno odkryłam, jak wspaniałym warzywem jest
bakłażan. Zakochałam się w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania".
1 duży
bakłażan300 g
pieczarek1
czerwona papryka400 g
mięsa mielonego1 duża
cebula2 łyżki
przecieru pomidorowego1 opakowanie
sosu bolońskiego z paczki
olejsól,
pieprz,
majeranekBakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości ok 5-7 mm. Posolić, popieprzyć i odstawić na ok 20 minut. Po tym czasie zebrać wytworzoną
wodę, najlepiej za pomocą papierowego ręcznika. Plastry podsmażyć na małym ogniu z obu stron na lekko natłuszczonej patelni, tak aby zrobiły się tylko lekko elastyczne.
Cebulę,
paprykę i
pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju.
Mięso lekko przyprawić (nie za dużo, gdyż dodamy
sos boloński) i również podsmażyć na
oleju, następnie należy je zmielić jeszcze raz, aby po usmażeniu było drobnej konsystencji a nie zbite duże kawałki.Gotowe
mięso dodajemy do wcześniej usmażonych składników, dusimy przez chwilę, następnie dodajemy przecier i rozpuszczony w wodzie
sos boloński. Farsz musi
mieć dość gęstą konsystencje (w razie potrzeby możemy dodać zawiesinę z
mąki aby zagęścić), nakładamy go na plastry
bakłażana, zawijamy i pieczemy w piekarniku przez ok 30 minut w 170 stopniach. Podajemy z
pieczywem.