ßßß
Składniki:- papryka czerwona i zielona (4szt),- 500g mięsa mielonego,- 200g pieczarek,- cebula (1szt),- koncentrat pomidorowy (200g),- sól i pieprz do smaku,- starty ser (ok.50g),- olej do smażenia
Paprykę i pieczarki umyć. Od papryki odciąć górną część z ogonkiem, tak aby powstał "kapelusz" (nie wyrzucamy). Oczyścić środek z nasion. Pokroić pieczarki i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, a po chwili dodać pokrojone pieczarki. Mięso mielone przyprawić do smaku i usmażyć na osobnej patelni, kiedy mięso się zarumieni, dodać je do usmażonych pieczarek z cebulą. Smażyć jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Papryki nafaszerować mięsem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200 °C. Piec przez ok. 40 min, wyjąć posypać startym serem i włożyć jeszcze na 10-15 min. Gotowe papryczki podawać same lub jako dodatek do ziemniaków.
Smacznego, Kasia :)