ßßß Cookit - przepis na 173. Kabaczki nadziewane

173. Kabaczki nadziewane

nazwa

Wykonanie

Sezon kabaczkowy powoli się kończy, dlatego warto przygotować poniższe danie.
1 mały kabaczek
1 szklanka ryżu
300 g mięsa mielonego
2 czerwone papryki
2 cebule
1 słoik przecieru pomidorowego
sól, pieprz, majeranek
ser do posypania
olej do smażenia
Kabaczka kroimy na krążki o wysokości ok 5-7 cm,.Wydrążamy środek, solimy ze wszystkich stron i pozostawiamy na czas przygotowania farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko.
Mięso lekko podsmażamy i przyprawiamy.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, dodajemy mięso i przecier pomidorowy, na samym końcu ryż. Masę mieszamy i przyprawiamy. Krążki kabaczka układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy farsz i zapiekamy 30 minut w 160 stopniach. Na 5 minut przed końcem posypujemy serem.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2013/10/kabaczki-nadziewane.html