Wykonanie
Zagospodarowując kulinarnie
kabaczki z ogródka, wykorzystałam parową patelnię. Pomyślałam,że świetnie się nada do przyrządzenia faszerowanych warzyw, bo najpierw je podsmażę na ostrzejszym ogniu a
potem uduszę pod parą. Żeby nie było monotonnie ( bo sporo
kabaczków u mnie ostatnio), nafaszerowałam też
papryki.duży
kabaczek2
papryki ( miałam zielone i żółte)szklanka
ryżu30 dkg
mięsa mielonegoduża
cebulasól,
pieprz ,
majeranek,
tymianekWarzywa pokroiłam (
kabaczek obrany), wydrążyłam i posoliłam wewnątrz, żeby zmiękły.
Ryż ugotowałam według przepisu,
mięso podsmażyłam trochę z
cebulą, tak, żeby zmieniło kolor. Wymieszałam
ryż z
mięsem i
cebulą, przyprawiłam do smaku.Napełniłam farszem wydrążone warzywa i położyłam na parowej patelni cienko posmarowanej
oliwą. Podsmażyłam na
ostrym ogniu,żeby się trochę przyrumieniły od
spodu, dodając nieco pokrojonej
cebuli –
sos jest smaczniejszy. Podlałam niewielką ilością
wody i przykryłam pokrywką. Dusiłam zmniejszając moc palnika około 20 minut. Wyszły bardzo smaczne, jak to warzywa robione pod parą. Jedliśmy je polane wytworzonym przy duszeniu sosem.Smacznego !Danie dołączam do akcji Faszerowany zawrót głowy