ßßß
Zagospodarowując kulinarnie kabaczki z ogródka, wykorzystałam parową patelnię. Pomyślałam,że świetnie się nada do przyrządzenia faszerowanych warzyw, bo najpierw je podsmażę na ostrzejszym ogniu a potem uduszę pod parą. Żeby nie było monotonnie ( bo sporo kabaczków u mnie ostatnio), nafaszerowałam też papryki.duży kabaczek2 papryki ( miałam zielone i żółte)szklanka ryżu30 dkg mięsa mielonegoduża cebulasól,pieprz , majeranek, tymianekWarzywa pokroiłam ( kabaczek obrany), wydrążyłam i posoliłam wewnątrz, żeby zmiękły. Ryż ugotowałam według przepisu, mięso podsmażyłam trochę z cebulą, tak, żeby zmieniło kolor. Wymieszałam ryż z mięsem i cebulą, przyprawiłam do smaku.Napełniłam farszem wydrążone warzywa i położyłam na parowej patelni cienko posmarowanej oliwą. Podsmażyłam na ostrym ogniu,żeby się trochę przyrumieniły od spodu, dodając nieco pokrojonej cebuli – sos jest smaczniejszy. Podlałam niewielką ilością wody i przykryłam pokrywką. Dusiłam zmniejszając moc palnika około 20 minut. Wyszły bardzo smaczne, jak to warzywa robione pod parą. Jedliśmy je polane wytworzonym przy duszeniu sosem.Smacznego !Danie dołączam do akcji Faszerowany zawrót głowy