Wykonanie
Ależ kolorowo się zrobiło w kuchni ... wszystko za sprawą promiennych papryczek nadzianych mielonym z
ryżem... danie mało pracochłonne, za to efekt przyjemny nie tylko dla oczu ale również dla podniebienia.Tymczasem z moim zdrowiem nie jest już tak pięknie i kolorowo... odczuwam jesień bynajmniej nie po zapachu, bo przez zatkany nos nic nie czuję, jednak po herbacie z
cytryną i tabletkach...Składniki8 różnokolorowych
papryk70 dag
mięsa mielonego (w moim przypadku mielona
szynka bez kości)1, 5 woreczka
ryżu2
cebulemajeraneksól,
pieprzpapryka słodka mielona20 dag startego
żółtego seraSposób
Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu,
cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na
oleju. Do miski wrzucamy
mięso mielone, ugotowany i przestudzony
ryż, usmażoną
cebulę. Przyprawiamy wedle uznania.
Papryki myjemy, odcinamy górną "pokrywkę", usuwamy gniazda nasienne, napełniamy farszem.Nadziane
papryki przykrywamy górną, odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę
wody. Pieczemy około godziny w temperaturze 180°C,5 minut przed końcem pieczenia farsz z
papryki posypujemy starym
żółtym serem. Podajemy na ciepło.