ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

nazwa

Wykonanie

Ależ kolorowo się zrobiło w kuchni ... wszystko za sprawą promiennych papryczek nadzianych mielonym z ryżem... danie mało pracochłonne, za to efekt przyjemny nie tylko dla oczu ale również dla podniebienia.
Tymczasem z moim zdrowiem nie jest już tak pięknie i kolorowo... odczuwam jesień bynajmniej nie po zapachu, bo przez zatkany nos nic nie czuję, jednak po herbacie z cytryną i tabletkach...
Składniki
8 różnokolorowych papryk
70 dag mięsa mielonego (w moim przypadku mielona szynka bez kości)
1, 5 woreczka ryżu
2 cebule
majeranek
sól, pieprz
papryka słodka mielona
20 dag startego żółtego sera
Sposób
Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na oleju. Do miski wrzucamy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż, usmażoną cebulę. Przyprawiamy wedle uznania.
Papryki myjemy, odcinamy górną "pokrywkę", usuwamy gniazda nasienne, napełniamy farszem.
Nadziane papryki przykrywamy górną, odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę wody. Pieczemy około godziny w temperaturze 180°C,
5 minut przed końcem pieczenia farsz z papryki posypujemy starym żółtym serem. Podajemy na ciepło.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/09/papryka-faszerowana-miesem-mielonym-i.html