Wykonanie
Dawno temu, chyba za czasów podstawówki lub wczesnego gimnazjum pojechałam z rodzicami do małej miejscowości o nazwie Morsko. Wbrew pozorom zdecydowanie nie leży nad morzem, ale ma swój urok i ciekawe trasy rowerowe, które były powodem naszego wyjazdu.Wybraliśmy się w trakcie tamtych wakacji do przydrożnej restauracji greckiej, w której jedzenie było przepyszne i do tej
pory trudno mi je wymazać z pamięci. Tam też po raz pierwszy jedliśmy faszerowanego
bakłażana, który w karcie figurował jako Papucaki i pokochaliśmy to danie na zawsze.Z okazji moich niedawnych urodzin postanowiliśmy przygotować je po raz kolejny z lekkimi zmianami :)Papucaki
Składniki:pól dużego
bakłażana na osobę (lub cały malutki)
mielone mięsopieczarkikilka świeżychpomidorów
cebulaczosnekser żółtysól,
pieprzBakłażany przekrawamy wzdłuż na pół. Wycinamy środek, zostawiając niezbyt grubą warstwę miąższu. Pestki wyrzucamy. Nacinamy miąższ i blanszujemy
bakłażany przez parę minut we wrzątku, lub nieco dłużej na parze.Obsmażamy pokrojony
czosnek i dodajemy na patelnię
mięso. Smażymy do zrumienienia. Na drugiej patelni szkliwmy posiekaną
cebulę i dodajemy
pieczarki. Łączymy zawartość obu patelni i doprawiamy do smaku.Z
pomidorów zdejmujemy skórę i wycinamy ogonki, kroimy w kostkę i dodajemy do składników farszu. Dusimy aż się rozpadną, doprawiamy.Nakładamy farsz do
bakłażanów, posypujemy
serem i zapiekamy ok 20 minut w 180 stopniach.Smacznego!