ßßß Cookit - przepis na Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan

nazwa

Wykonanie

Dawno temu, chyba za czasów podstawówki lub wczesnego gimnazjum pojechałam z rodzicami do małej miejscowości o nazwie Morsko. Wbrew pozorom zdecydowanie nie leży nad morzem, ale ma swój urok i ciekawe trasy rowerowe, które były powodem naszego wyjazdu.
Wybraliśmy się w trakcie tamtych wakacji do przydrożnej restauracji greckiej, w której jedzenie było przepyszne i do tej pory trudno mi je wymazać z pamięci. Tam też po raz pierwszy jedliśmy faszerowanego bakłażana, który w karcie figurował jako Papucaki i pokochaliśmy to danie na zawsze.
Z okazji moich niedawnych urodzin postanowiliśmy przygotować je po raz kolejny z lekkimi zmianami :)
Papucaki
Składniki:
pól dużego bakłażana na osobę (lub cały malutki)
mielone mięso
pieczarki
kilka świeżychpomidorów
cebula
czosnek
ser żółty
sól, pieprz
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół. Wycinamy środek, zostawiając niezbyt grubą warstwę miąższu. Pestki wyrzucamy. Nacinamy miąższ i blanszujemy bakłażany przez parę minut we wrzątku, lub nieco dłużej na parze.
Obsmażamy pokrojony czosnek i dodajemy na patelnię mięso. Smażymy do zrumienienia. Na drugiej patelni szkliwmy posiekaną cebulę i dodajemy pieczarki. Łączymy zawartość obu patelni i doprawiamy do smaku.
Z pomidorów zdejmujemy skórę i wycinamy ogonki, kroimy w kostkę i dodajemy do składników farszu. Dusimy aż się rozpadną, doprawiamy.
Nakładamy farsz do bakłażanów, posypujemy serem i zapiekamy ok 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/07/faszerowany-bakazan.html