Wykonanie
Kalafior romanesco, to warzywo o pięknym kolorze i wyglądzie- podobny do kaktusa. Trochę mało znany mimo że wiele osób uważa go za smaczniejszego od zwykłego
kalafiora. Można go przyrządzić na wiele sposobów, zapiec lub przygotować
sałatkę.
SKŁADNIKI :1
kalafior romanesco300 g
mięsa mielonego1 puszka
pomidorów2
młode marchewki, pokrojone w kostkę1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
przecieru pomidorowegogarść mrożonego
groszku3 łyżki
oleju150 g
żółtego sera, tartegotarty
parmezan do posypania
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku do smaku1
kostka rosołowa4 łyżki
olejuPRZYGOTOWANIE :
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub na prze na miękko, odcedzamy, studzimy.
Cebulę i
czosnek drobno kroimy, podpiekamy na
oleju, następnie dodajemy
mięso,
pomidory, przecier,
groszek,
marchew,
kostkę rosołową i dusimy często mieszając.Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy
kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy
serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 *C, około 20 minut.Podajemy ciepłą, posypaną
parmezanem. Smacznego :)