Wykonanie
Kuchnia bawarska charakteryzuje się silnym upodobaniem do potraw
mięsnych i mącznych. Natomiast dania obiadowe serwuje się często z dodatkiem knedli i
kapusty po bawarsku. Knedle przygotowuje się z czerstwych
bułek z dodatkiem
natki pietruszki i podpieczonej
cebulki. Podawane głównie do pieczonych i duszonych
mięs i muszę przyznać że smakują rewelacyjnie.
SKŁADNIKI :5 czerstwych, dużych
bułek3
jajkapęczek zielonej
pietruszki lub
szczypiorku1 duża
cebula1 łyżka
margaryny0,5 l
mlekasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa do smakuPRZYGOTOWANIE :
Bułki kroimy w kostkę, przekładamy do dużej miski.
Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na
margarynie aż się zeszkli. Następnie dodajemy posiekaną
natkę i wlewamy
mleko. Całość zagotowujemy i doprawiamy
solą,
pieprzem i gałką.Do pokrojonych
bułek wbijamy
jajka, wlewamy letnie
mleko i wyrabiamy masę aż
bułki dokładnie się rozmiękną, ( gdyby masa była za rzadka, należy dodać trochę pokrojonej
bułki lub wsypać
tartą bułkę ).Z przygotowanej masy formujemy knedle, wrzucamy je do wrzącej, osolonej
wody i gotujemy przez około 7 minut. Następnie pozostawiamy je we wrzątku, (nie gotujemy) jeszcze na ok. 20 minut aby doszły. Knedle są zwarte i nie rozwalają się w wodzie.Po tym czasie wyciągamy je łyżką cedzakową.Knedle podajemy do pieczeni, gulaszu z
kapustą na ciepło.Do masy na knedle można dodać pokrojony
boczek lub
ser.Knedle są bardzo smaczne, polecam.