Wykonanie
Na wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć
jajek. Nikt jednak nie powiedział, że muszą być one podane zawsze w ten sam sposób. Przy okazji imprez rodzinnych mieszam tradycyjne potrawy z nowymi, autorskimi. W ten sposób udaje mi się zaskoczyć gości. Jedną z moich propozycji na Wielkanoc jest grzanka z
bułki z
jajkiem sadzonym, aromatycznym
schabem domowej roboty, chrupiącym
bekonem oraz
cebulą. Idealna na początek śniadania, a także jako dodatek do
żurku.pół
bułki2 plasterki
schabu pieczonego1 plasterek
boczku1
jajkocebulamasłoszczypioreksól pieprzBoczek smażymy na patelni, aż
zrobi się ciemny i chrupiący.
Bułki smarujemy
masłem i nakładamy na nie plasterki
schabu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż się lekko zarumienią. Na tłuszczu z
boczku smażymy
jajko (sadzone). Po wyjęciu grzanki z pieca nakładamy na nią
jajko, następnie
boczek oraz
cebulę. Całość posypujemy
solą,
pieprzem i posiekanym
szczypiorkiem.