Wykonanie
Soja i
pomidory to niewątpliwie świetne połączenie, tym razem przygotowałam danie typowo wegetariańskie. Leczo z dodatkiem
pieczarek,
pomidorów,
papryki jest bardzo smaczne i sycące.Polecam wypróbować przepis.

SKŁADNIKI :1 szklanka ziarna soi, namoczona w wodzie kilka godzin30 dkg
pieczarek, pokrojonych w talarki1 litr
bulionu1 puszka
pomidorów1
czerwona papryka1 spora
cebula, pokrojona w kostkę
sól,
pieprz2 łyżki
przecieru pomidorowego2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęsłodka i
ostra papryka w proszku do smaku1
liść laurowy1-2 ziarna
ziela angielskiego i kilka kulek
pieprzu1 łyżka suszonego
majeranku1-2 łyżki
mąki rozmieszane w 1/2 szklanki
wodyPRZYGOTOWANIE :
Soję moczymy w ciepłej wodzie najlepiej przez całą noc. Następnego dnia zmieniamy
wodę i gotujemy w niej ziarno około 2 godzin z zielem,
pieprzem i
liściem laurowym.
Soja powinna być na tyle miękka aby dała się zjeść. Po tym czasie, kiedy płyny znacznie odparują wlewamy
bulion, oraz dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę,
cebulę,
pieczarki i wlewamy
pomidory z puszki z przecierem. Gotujemy około 20 minut, doprawiamy do smaku
czosnkiem,
papryką,
solą i
pieprzem, na koniec zagęszczamy
mąką. Leczo podajemy ciepłe, smacznego.
