Wykonanie
Bardzo ciekawe i efektowne ciasto, czyli tradycyjny kopiec kreta ale o trochę innym wyglądzie. Wydawało mi się że będzie pracochłonne, jednak przygotowanie i ozdobienie jest bardzo szybkie a największą frajdę mają dzieci.
CIASTO :100 g
masła lub
margaryny1,5 szklanki
mąki pszennej5 łyżek
mleka0,5 szklanki
cukru2 duże łyżki ciemnego
kakao4
jajka2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło,
cukier,
mleko i
kakao zagotowujemy, dokładnie mieszamy i studzimy. Do zimnej masy
kakaowej dodajemy
żółtka, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wlewamy masę
kakaową i
mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto do prostokątnej formy, ja użyłam o rozmiarach 20/30 . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 *C, przez 30-40 minut.MASA ŚMIETANOWA :400 ml
śmietany 30 %2
cukry waniliowe1 łyżka
cukru2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance gorącej
wodykilka rozgniecionych
truskawek lub
malinBardzo zimną
śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrami, dalej ubijając dodajemy
owoce i wlewamy cienkim strumieniem ostudzoną
żelatynę.
Śmietanę odkładamy do lodówki.OZDOBY :1 opakowanie masy marcepanowej
barwniki spożywczepaluszki na płotekPRZYGOTOWANIE :Z ciasta należy wydrążyć środek i dobrze go pokruszyć. W to miejsce nakładamy
bitą śmietanę a na wierzch rozsypujemy pokruszone ciasto. Teraz należy ciasto ozdobić tak aby przypominało ogródek. Z paluszków robimy płotek, marcepan dzielimy na kawałki, barwimy i robimy dowolne ozdoby warzywa. Układamy je na cieście i całość przekładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.