Wykonanie
Empanadas to pierogi kuchni argentyńskiej, nadziewane różnymi farszami ale przeważnie
mięsem z warzywami. Pierogi są duże a piecze się je w piekarniku lub głębokim
oleju. Podajemy z
ostrym sosem
chilli lub zjadamy same.

SKŁADNIKI NA CIASTO :2 i 1/2 szklanki
maki pszennej4 łyżki
oliwy z oliwek Manini classico extra vergine1
jajko1/2 szklanki ciepłej
wody20 g
drożdży1 płaska łyżeczka
soliDrożdże rozpuszczamy w wodzie, do miski wsypujemy
mąkę,
sól, wbijamy
jajko, wlewamy
oliwę i rozpuszczone
drożdże. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy
wody. Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.FARSZ :30 dkg chudego
mięsa mielonego, u mnie
szynka1
cebula, pokrojona w kostkęmała
marchewka2 łyżki
oliwy Monini classico extra vergine1/2 puszki
kukurydzy1/2 puszki
fasoli czerwonejgarść
mrożonej fasolki szparagowej1
papryczka chilli dla odważnych1 ząbek
czosnku1 jako
sól,
pieprz do smakuNa patelni rozgrzewamy
oliwie, podpiekamy
cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy
marchewkę pokrojoną w kostkę,
papryczkę chilli drobno pokrojoną bez pestek,
mięso,
fasolkę,
kukurydzę i
fasolę czerwoną odcedzoną z zalewy. Ciągle mieszamy aż
mięso się podpiecze i płyny całkowicie odparują. Na koniec doprawiamy farsz
solą i
pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy do farszu
jajko i mieszamy.PRZYGOTOWANIE :Na posypany
mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy pozbawiając je pęcherzyków powietrza, Dzielimy na 5-6 kawałków, każdy rozwałkowujemy na placek średniej wielkości, na każdy kładziemy po dużej łyżce farszu i zlepiamy jak pierogi. Empanadas przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy je po wierzchu rozmąconym
jajkiem i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 170 * C. Podajemy ciepłe, smacznego.

