Wykonanie
Tarta brokułowa z
szynką i
serem jest dobra na każdą okazje. Rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda. Polecam.

CIASTO :250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła1/4 łyżeczki
soli50 ml zimnej
wodyZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, podsypując
mąką, na wielkość odpowiadającej naszej formie na tartę. Wykładamy ją
ciastem, lekko dociskając a wystające brzegi odcinamy. FARSZ :1
brokuł, ugotowany na parzekilka plastrów
szynki szwarcwaldzkiej1
ziemniak, ugotowany i podpieczony na łyżce
oleju3
jajka1
czerwona cebula, obrana i pokrojona w talarki100 g
śmietany 18 %1/4 szklanki
śmietany 30 %150 g
żółtego serasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa do smakuodrobina
sera do posypania na wierzch
Brokuł ( wcześniej ugotowany ) dzielimy na różyczki, z
szynki szwarcwaldzkiej robimy małe zawijasy.Do miski wbijamy
jajka, wlewamy
śmietany, dodajemy
przyprawy i
starty ser. Wszystko mieszamy. Na przygotowane ciasto układamy
brokuł, dodajemy
cebule i rozkładamy kawałki ziemniaczka. Całość zalewamy masą
serową i układamy nasze różyczki z
szynki.Tarte pieczemy około 5 minut w temperaturze 180 - 190 * C. Jeszcze ciepłą posypujemy
startym serem. Smacznego.


