Wykonanie

Jeśli szukacie czegoś szczególnego na kolację, a do tego lubicie
brokuły i
białą kiełbasę, to właśnie znaleźliście jedno z lepszych połączeń. Przygotowanie tej tarty na pierwszy rzut oka może wydawać sie troszkę pracochłonne, ale w rzeczywistości jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Najważniejsze, aby było szybko i smacznie)Delikatne kruche ciasto, zdecydowany smak
brokułu i
kiełbasy, oraz lekko ciągnące się
serowo-jajeczne wnętrze, sparwiają, że
tarta nabiera swoistego jesiennego, a nawet odrobine cieżkiego charkteru, w sam raz na Andrzejkowe przyjęcie. Ozdobnie ułożone różyczki
brokułu zachecą do jej spróbwania nawet największych sceptyków.

Ciasto:30 dag
mąki15 dag
masła2–4 łyżki zimnej
wody1 łyżka
oleju rzepakowegosólSchłodzone
masło siekamy z
mąką, dodajemy
olej,
sól i trochę zimnej
wody. Szybko zarobiamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min.Nadzienie:1 mały
brokuł100 g
białej kiełbasy2
jajka150 ml gęstej
śmietanygałka muszkatołowapieprz5 dag startego
żółtego sera1 łyżka
oleju rzepakowegoBrokuły oczyszczamy, płuczemy, dzielimy na różyczki, gotujemy 10-15 minut na parze, studzimy. Gruby trzonek
brokułu obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości w małej ilości
wody, odcedzamy.
Kiełbasę kroimy na małe cząstki i smażymy na 1 łyżce
oleju.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy
kiebłasę wymieszaną z ugotowanymi kostkami
brokułu i pokrojonymi na małe kawałeczki paroma różyczkami
brokułu.
ajka rozkłócamy ze
śmietaną, dodajemy starty na dużych oczkach
ser,
przyprawamy solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Masę jajeczną wylewamy na warstwę
kiełbasy. Tartę dekorujemy pozostałymi różyczkami
brokułu.Tarte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, pieczemy ok. 30 minut.
