Wykonanie
Uwielbiam połączenie
brokuła,
piersi z kurczaka,
śmietany i
czosnku. :) Odważyłam się na własnoręczne zrobienie ciasta i pierwsze pieczenie tarty całkowicie od
zera w nowym piekarniku na nowej blaszce - jak debiut to po całości. :)
Tarta wyszła przepyszna - wiadomo, że najlepsza jest zaraz po upieczeniu, ale na zimno lub odgrzana smakuje równie dobrze (informacja sprawdzona :D ) Odkąd kupiłam piekarnik stałam się już kompletną maniaczką pieczenia wszelakich babeczek i tart, muszę się w końcu zebrać za jakieś ciacho - może sernik z rosą? Jutro wyjeżdżam do babci na kilka dni, wracam w niedzielę, a tymczasem zapraszam do przepisu! :)

SKŁADNIKI NA CIASTO :kostka miękkiego
masła (200 g)1
jajko2 szklanki
mąkiszczypta
soli5 łyżek
wodySKŁADNIKI NA FARSZ :ok. 0,5 kg
brokułaśredniej wielkości podwójny
filet drobiowy200 ml
śmietany - ja używam 18%5 dużych ząbków
czosnku150 g startego,
żółtego sera2
jajkasólpieprzgałka muszkatołowaostra paprykaprzyprawa do kurczaka
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy - jeśli klei się za bardzo przy wykorzystaniu już całej
mąki z przepisu dodawajcie po troszku
mąki z paczki, aż ciasto gładko będzie odchodziło od dłoni. Następnie przekładamy je na talerz, przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum pół godziny. W międzyczasie
kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem
przyprawy do drobiu, odstawiamy.
Brokuł gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowania) w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Okej, czas wrócić do ciasta. :) Blachę do tarty smarujemy tłuszczem, by
potem ciasto bez problemu od niej odeszło (ja użyłam
margaryny), ciasto dokładnie wykładamy na całą blaszkę oraz brzegi, nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, przykrywamy folią spożywczą dopasowując ją do kształtu blaszki i zasypujemy czymś ciężkim (surową
fasolą lub
grochem) na wysokość ścianek blaszki (zapobiegnie do urośnięciu ciasta). Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni do momentu, aż się zarumieni, wyciągamy z piekarnika, usuwamy folię wraz z 'ciężarkami', nakładamy
kurczaka i zabieramy się za przygotowanie masy
śmietanowo - jajecznej.
Śmietanę mieszamy z
jajkami, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem oraz
przyprawami - każdy użyje ich w innej ilości, dopasowując je do swoich kubków
smakowych. :) Dodajemy ok 3/4
sera, mieszamy i całość wylewamy na ciasto z
kurczakiem, rozprowadzamy dokładnie łyżką.
Brokuł dzielimy na mniejsze części i układamy na tarcie, posypujemy resztą
sera i wkładamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Czas jest orientacyjny, ja tartę doglądam co 5 minut sprawdzając stan ścięcia masy śmietanowej i kontrolując go wykałaczką.
Tarta jest pyszna, smacznego! <3

