ßßß Cookit - przepis na Tarta z kurczakiem i brokułami na domowym, kruchym cieście

Tarta z kurczakiem i brokułami na domowym, kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam połączenie brokuła, piersi z kurczaka, śmietany i czosnku. :) Odważyłam się na własnoręczne zrobienie ciasta i pierwsze pieczenie tarty całkowicie od zera w nowym piekarniku na nowej blaszce - jak debiut to po całości. :) Tarta wyszła przepyszna - wiadomo, że najlepsza jest zaraz po upieczeniu, ale na zimno lub odgrzana smakuje równie dobrze (informacja sprawdzona :D ) Odkąd kupiłam piekarnik stałam się już kompletną maniaczką pieczenia wszelakich babeczek i tart, muszę się w końcu zebrać za jakieś ciacho - może sernik z rosą? Jutro wyjeżdżam do babci na kilka dni, wracam w niedzielę, a tymczasem zapraszam do przepisu! :)
SKŁADNIKI NA CIASTO :
kostka miękkiego masła (200 g)
1 jajko
2 szklanki mąki
szczypta soli
5 łyżek wody
SKŁADNIKI NA FARSZ :
ok. 0,5 kg brokuła
średniej wielkości podwójny filet drobiowy
200 ml śmietany - ja używam 18%
5 dużych ząbków czosnku
150 g startego, żółtego sera
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ostra papryka
przyprawa do kurczaka
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy - jeśli klei się za bardzo przy wykorzystaniu już całej mąki z przepisu dodawajcie po troszku mąki z paczki, aż ciasto gładko będzie odchodziło od dłoni. Następnie przekładamy je na talerz, przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum pół godziny. W międzyczasie kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu, odstawiamy. Brokuł gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowania) w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Okej, czas wrócić do ciasta. :) Blachę do tarty smarujemy tłuszczem, by potem ciasto bez problemu od niej odeszło (ja użyłam margaryny), ciasto dokładnie wykładamy na całą blaszkę oraz brzegi, nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, przykrywamy folią spożywczą dopasowując ją do kształtu blaszki i zasypujemy czymś ciężkim (surową fasolą lub grochem) na wysokość ścianek blaszki (zapobiegnie do urośnięciu ciasta). Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni do momentu, aż się zarumieni, wyciągamy z piekarnika, usuwamy folię wraz z 'ciężarkami', nakładamy kurczaka i zabieramy się za przygotowanie masy śmietanowo - jajecznej. Śmietanę mieszamy z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami - każdy użyje ich w innej ilości, dopasowując je do swoich kubków smakowych. :) Dodajemy ok 3/4 sera, mieszamy i całość wylewamy na ciasto z kurczakiem, rozprowadzamy dokładnie łyżką. Brokuł dzielimy na mniejsze części i układamy na tarcie, posypujemy resztą sera i wkładamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Czas jest orientacyjny, ja tartę doglądam co 5 minut sprawdzając stan ścięcia masy śmietanowej i kontrolując go wykałaczką. Tarta jest pyszna, smacznego! <3
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2013/10/tarta-z-kurczakiem-i-brokuami-na.html