Wykonanie
Dahl to potrawa z duszonej
soczewicy, doprawionej aromatycznymi
przyprawami. Zazwyczaj podaje się ją jako sos, jednak wystarczy dodać trochę warzyw, aby przyrządzić lekki i prosty posiłek wegetariański o niskiej zawartości tłuszczu.Danie bardzo przypadło mi do smaku, dla osób które liczą kalorie szczególnie je polecam.
SKŁADNIKI :1 szklanka zielonej lub
czerwonej soczewicy1/2 części średniego
kalafiora2
marchewki, obrane i pokrojone w plastry2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki
oleju1
cebula pokrojona w kostkę1 łyżka startego
imbiru1 łyżka
sosu sojowegopieprz i
ostra papryka do smaku1 litr lub troszkę więcej,
bulionu warzywnegonatka pietruszki do posypania
Cebulę,
czosnek i
imbir podpiekamy na
oleju,następnie wsypujemy
soczewicę, wlewamy część
bulionu, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut.W razie potrzeby dolewamy
bulionu lub
wody. Do
soczewicy dodajemy
marchew, pokrojone różyczki
kalafiora. Dusimy, dolewając
bulionu aż warzywa zmiękną. Danie co jakiś czas mieszamy, aby nam się nie przypiekło, doprawiamy
sosem sojowym i
przyprawami.Dahl podajemy jako danie jednogarnkowe posypane
natka pietruszki. Życzę smacznego.