Wykonanie
Poszukiwań inspiracji ciąg dalszy... Wczoraj był sok z
marchewki, a dziś recyklingowy obiad w postaci... kotletów? burgerów? jakkolwiek je nazwiemy powstają z wiórków
marchwi pozostałych po wyciskaniu soku :) Oczywiście można je też przygotować po prostu ze startej
marchwi :)Burgery są rewelacyjne. Niskie pokłony należą się Karmel-itce, która mnie zainspirowała :)
Składniki:1,5 szklanki wiórków z
marchwi1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej1
cebulka100 g pestek z dyni1/2 szklanki
bułki tartej1/3 szklanki
oleju3 łyżki pełnoziarnistej
mąkiposiekana
natka pietruszki3 łyżki
sosu sojowegoostra paprykamielony
imbirSposób przygotowania:Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą tak, aby z masy dało się formować kotleciki. Dopraw do smaku.Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim burgery. Piecz około 30-40 minut w 180 st. Możesz po upływie 25-30 minut przewrócić je na drugą stronę.