Wykonanie
Sernik gotowany jest równie pyszny jak sernik pieczony,różnica polega na gotowaniu
sera a nie pieczeniu.Ciasto które będziemy przekładać pieczemy dowolne,może to być
biszkopt biały lub ciemny,albo ciasto
miodowe.Myślę że sernik gotowany można wykonać na wiele sposobów a polewa dowolna,u mnie korówkowa lub czekoladowa.

CIASTO :polecam ciemny
biszkopt do ciasta,możemy go upiec w blaszce prostokątnejlub okrągły :
biszkopt kakaowySER :1 kg
sera wiaderkowego (uzyłam Pilos z Lidla,jest super)1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy100g
margaryny1/2 szklanki
mleka1
budyń waniliowy bez
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
jajkododatkowo
rodzynki,
orzechyMasło i
cukry wkładamy do garnka,ogrzewając rozpuszczamy.Następnie dodajemy cały
twaróg,
jajko i wlewamy
mąkę wymieszaną z
budyniem i
mlekiem.
Ser podgrzewamy cały czas mieszając aż się zagotuje.Masa jest płynna.POLEWA :250g
krówek2 łyżki
mlekaKrówki łamiemy na mniejsze kawałki,jak są ciągnące to wrzucamy do garnka całe,wlewamy
mleko.Podgrzewamy mieszając aż
cukierki się rozpuszczą a masa stanie gładka i gęsta.Należy ją przygotować zaraz przed polaniem ciasta.DODATKOWO :1 szklanka
herbaty z
cukremorzechy do posypania ciasta,u mnie
migdały w płatkach
Biszkopt kroimy wzdłuż na pół,wkładamy pierwszy blat ciasta do formy w której się piekło ciasto,nasączamy lekko
herbatą z
cukrem.Wylewamy część gorącego
sera,przykrywamy drugim
ciastem,nasączamy i wylewamy resztę
sera.Ciasto po ostudzeniu przekładamy do lodówki na kilka godzin,masa serowa musi zastygnąć.Zimny sernik polewamy gorącą polewą korówkową ,wyrównujemy.Musimy uważać aby cała masa nie spłynęła po bokach,ciasto posypujemy
migdałami.Przechowujemy w lodówce.Smacznego.

