Wykonanie

Magiczne ciasto zawdzięcza swoją nazwę, dzięki temu, co się z nim dzieje podczas pieczenia. A mianowicie z ciasta oddzielają się warstwy...którymi są,
budyń i lekki
biszkopt.Ciasto jest przepyszne, lekkie, z budyniową masą.Wprost rozpływa się w ustach.Szybkie i idealne na niedzielny deser.Składniki:5
jajek180 g
cukrucukier waniliowy180 g
margaryny100 g
czekolady ( zamiast
czekolady można dodać 50 g
kakao)1 łyżeczka
kakao100 g posiekanych
orzechów0,5 l
mleka6 łyżek
mąki pszennejBiałka oddzielić od
żółtek.
Margarynę rozpuścić z
czekoladą i
kakao. Odstawić do ostudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli.
Żółtka utrzepać z
cukrem i
cukrem waniliowym, ciągle miksując dodawać
mleko, roztopioną
margarynę z
czekoladą,
mąkę i
orzechy. Delikatnie połączyć z ubitymi
białkami. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 lub wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego. Piec ok godziny w 170 st.C do momentu kiedy ciasto nie będzie się trzęsło przy poruszeniu blaszką. Ostudzić i posypać
cukrem waniliowym. Schłodzić w lodówce.Smacznego!* nie przestraszcie się, że ciasto jest bardzo rzadkie - takie powinno być :) dlatego też, najlepiej piec je w szczelnej formie, aby nie wypłynęło.** na dużą blachę należy podwoić ilość składników.