ßßß Cookit - przepis na CIASTO DYNIOWO - MARCHWIOWE z pajęczynką

CIASTO DYNIOWO - MARCHWIOWE z pajęczynką

nazwa

Wykonanie

Ciasto dyniowo-marchwiowe jest bardzo dobre.Wystarczy je upiec,polać pyszną,mleczną polewą i udekorować pajęczynką oraz czekoladowymi pajączkami.
SKŁADNIKI :
CIASTO :
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek oleju
300 g ugotowanej,zmiksowanej i odciśniętej dyni
100 g startej i odciśniętej marchewki
POLEWA :
100 g białej czekolady
50 ml śmietanki UHT 30 %
150 g serka waniliowego
DO PRZYGOTOWANIA PAJĄKÓW :
100 g czekolady deserowej
1 pełna łyka miodu
DODATKOWO :
dżem do przełożenia ciasta
50 g czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE :
Dynię gotujemy wcześniej,w odrobinie wody.Mielimy blenderem.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puch.Dodajemy,olej przesianą,mąkę z proszkiem i mieszamy.Następnie dodajemy marchew i dynię,mieszamy( wyciskam dynię i marchew w ściereczce,ciasto wtedy nie opadnie).Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 *C,odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę zagotowujemy w kuchence mikrofalowej.Czekoladę łączymy ze śmietanką i stopniowo dodajemy serek homogenizowany.
Ciasto przecinamy na dwie połówki,smarujemy dżemem ( u mnie malinowy ),przykrywamy drugą połówką.
Na ciasto wylewamy mleczną polewę i delikatnie wygładzamy całość nożem.Polewa jest płynna więc część spłynie po bokach.
Czekoladę (50 g ) rozpuszczamy w mikrofalówce,napełniamy papierowy rożek i wyciskając na ciasto,tworzymy spiralę.Wykałaczką rysujemy pajęczynkę.
PAJĄKI :
Czekoladę deserową rozpuszczamy w mikrofalówce,płynny miód dodajemy do czekolady,mieszamy.Masę wylewamy na folię spożywczą,szczelnie zawijamy,odkładamy do ostygnięcia.Ja włożyłam ją jeszcze na chwilę do lodówki.Z zastygniętej masy formujemy w dłoniach pająki,wyjdą na dwie ozdoby.Masa rozpuszcza się w dłoniach więc musimy szybko przygotowywać nasze dekoracje.
Na ciasto kładziemy czekoladowe pająki.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/10/ciasto-dyniowo-marchwiowe-z-pajeczynka.html