Wykonanie
Ciasto
dyniowo-marchwiowe jest bardzo dobre.Wystarczy je upiec,polać pyszną,
mleczną polewą i udekorować pajęczynką oraz czekoladowymi pajączkami.

SKŁADNIKI :CIASTO :2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 duże
jajka1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy5 łyżek
oleju300 g ugotowanej,zmiksowanej i odciśniętej dyni100 g startej i odciśniętej
marchewkiPOLEWA :100 g
białej czekolady50 ml
śmietanki UHT 30 %150 g
serka waniliowegoDO PRZYGOTOWANIA PAJĄKÓW :100 g
czekolady deserowej1 pełna łyka
mioduDODATKOWO :
dżem do przełożenia ciasta50 g
czekolady deserowejPRZYGOTOWANIE :
Dynię gotujemy wcześniej,w odrobinie
wody.Mielimy blenderem.
Jajka ubijamy mikserem z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch.Dodajemy,
olej przesianą,
mąkę z proszkiem i mieszamy.Następnie dodajemy
marchew i
dynię,mieszamy( wyciskam
dynię i
marchew w ściereczce,ciasto wtedy nie opadnie).Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 *C,odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę zagotowujemy w kuchence mikrofalowej.
Czekoladę łączymy ze
śmietanką i stopniowo dodajemy
serek homogenizowany.Ciasto przecinamy na dwie połówki,smarujemy
dżemem ( u mnie malinowy ),przykrywamy drugą połówką.Na ciasto wylewamy
mleczną polewę i delikatnie wygładzamy całość nożem.Polewa jest płynna więc część spłynie po bokach.
Czekoladę (50 g ) rozpuszczamy w mikrofalówce,napełniamy papierowy rożek i wyciskając na ciasto,tworzymy spiralę.Wykałaczką rysujemy pajęczynkę.PAJĄKI :
Czekoladę deserową rozpuszczamy w mikrofalówce,płynny
miód dodajemy do
czekolady,mieszamy.Masę wylewamy na folię spożywczą,szczelnie zawijamy,odkładamy do ostygnięcia.Ja włożyłam ją jeszcze na chwilę do lodówki.Z zastygniętej masy formujemy w dłoniach pająki,wyjdą na dwie ozdoby.Masa rozpuszcza się w dłoniach więc musimy szybko przygotowywać nasze dekoracje.

Na ciasto kładziemy
czekoladowe pająki.SMACZNEGO :)
