Wykonanie
Uwielbiam placki wszelkiego typu. Jednak nie mam cierpliwości, żeby je smażyć godzinami, a poza tym nie chcę poić ich tłuszczem, więc przeważnie je piekę. Dziś przygotowałam placki z dodatkiem puree
dyniowego,
mąki pełnoziarnistej i odrobiny tłuszczu, dzięki
czemu są dużo zdrowsze niż tradycyjne placki
śniadaniowe.Sezon
dyniowy w pełni, więc nie powinniście
mieć problemu ze zdobyciem dyni. Korzystajcie, żeby
potem nie żałować!Placki wykonałam z puree z dyni, które robi się bardzo prosto -
dynię kroimy na pół, lub w grube plastry. Pieczemy około 45-60 minut do miękkości. Gdy przestygnie, blendujemy miąższ na gładką masę. Gotowe puree można zamrozić w porcjach i korzystać z niego, gdy sezon
dyniowy minie jak sen złoty. :)
Składniki:200g puree z dyni1 i 1/3 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniadwa
jajka3 łyżki
cukru2 łyżki
oleju roślinnegoWszystkie składniki dokładnie łączymy - można je zmiksować, albo po prostu wymieszać łyżką.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy równe porcje ciasta na blachę, zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi plackami.Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.Podajemy z
dżemem,
serkiem,
miodem, lub z tym, na co akurat macie ochotę.Smacznego!