ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE CIASTO MEKSYKAŃSKIE

CZEKOLADOWE CIASTO MEKSYKAŃSKIE

nazwa

Wykonanie

Czekoladowe ciasto to jedno z moich ulubionych. Dzisiaj wypróbowałam przepis na ciasto meksykańskie gdzie orzechy, owoce, chilli i czekolada pysznie się łączą.
SKŁADNIKI:
1 1/2 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/4 szklanki wody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g margaryny
50 g drobno pokrojonej deserowej czekolady
2 łyżki ciemnego kakao
duża garść orzechów,włoskich lub ziemnych
owoc mango lub gruszka,obrana i pokrojona w kostkę
1 łyżeczka papryki słodkiej lub odrobina chilli
POLEWA:
100 g mlecznej czekolady(połamanej w kostkę)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mleka
W garnku podgrzewamy wodę, dodajemy cukier, kakao oraz margarynę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu ale nie zagotowujemy. Przelewamy ją do dużej miski, czekamy aż przestygnie.
Następnie dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem, mieszamy, dokładamy pokrojoną gruszkę a na koniec ubitą na sztywno pianę. Delikatnie łączymy wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą, podłużnej formy (wymiary 23-11). Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160*C.
Składniki na polewę przekładam do miseczki, podgrzewamy w mikrofalówce, mieszamy aż czekolada się rozpuści i składniki połączą. Polewą oblewamy przestudzone ciasto. Przed polaniem nierówności ciasta (górę) można ściąć, zachowa ono ładny, prostokątny kształt. Następnym razem tak właśnie zrobię:)
Ciasto dekorujemy kawałkami gruszki. Smacznego!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/05/czekoladowe-ciasto-meksykanskie.html