Wykonanie

Witajcie! Przepis na te babeczki znalazłam na forum Cin Cin (tutaj). Są podobno przepyszne. Ja niestety nie
jadłam bo jestem na diecie, ale wierzę na słowo. Ozdobiłam je kremem na bazie
masła i masy krówkowej. Dodając
cukrowe serduszko powstał mały słodki prezent walentynkowy dla mojego Rafcia :).Składniki (przepis na 12 sztuk):1
budyń waniliowy12 kostek
białej czekolady300 ml
mleka na
budyń + 170 ml na muffinki300 g
mąki pszennej150 g
margaryny130 g
cukru2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa krem:- 1/2 opakowania gotowej masy kajmakowej
kakaowej- 4
białka- ok. 270 g
masła wyciągniętego wcześniej z lodówki- 40 ml
wody- 90 g
cukru- aromat arachidowy (opcjonalnie)- do dekoracji:
wiórki kokosowe,
cukrowe serduszka, posiekane
orzechy
Muffiny:
Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu jednak zmniejszamy ilość
mleka z 500 ml do 300 ml.
Margarynę rozpuszczamy z
cukrem i odstawiamy do wystudzenia. W oddzielnej misce łączymy ze sobą
mleko i
jajka. Do
mąki dodajemy
proszek do pieczenia oraz wlewamy płynne składniki. Całość mieszamy do połączenia się składników.Formę do pieczenia wykładamy papilotkami i nakładamy kolejno: łyżkę ciasta, na to
budyń + 1 kostkę
białej czekolady i znowu łyżkę ciasta tak aby zakryło
budyń i
czekoladę. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 minut.Krem:
Cukier z
wodą gotujemy do momentu powstania
syropu cukrowego (musimy gotować ok 3-4 minut).W tym samym czasie miksujemy
białka na sztywną pianę. Ostrożnie wlewamy gorący
syrop do
białek cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po ok 5 minutach
białka pod wpływem miksowania powinny się wystudzić - wtedy dodajemy
masło. Uwaga! Ten krem często w ostatniej fazie (czyli po dodaniu ok. 3/4
masła) zaczyna się warzyć. Jest to standardowa procedura, więc proszę nie panikować :). Należy go ubijać dalej aż do połączenia się kremu w puszystą masę.Masę
krówkową najlepiej wstawić na chwilę do gorącej
wody (wskazane byłoby, aby złapała temperaturę podobną do kremu). Lekko ogrzaną masę podajemy po łyżce do kremu cały czas miksując. Na koniec możemy dodać aromat
orzechowy (ja dodałam arachidowy).Na wystudzone babeczki wyciskamy szprycą warstwę kremu i ozdabiamy wiórkami kokosowymi, cukrowymi serduszkami lub posiekanymi
orzechami.Smacznego!