Wykonanie
Czekoladowe ciasto to jedno z moich ulubionych. Dzisiaj wypróbowałam przepis na ciasto meksykańskie gdzie
orzechy,
owoce,
chilli i
czekolada pysznie się łączą.

SKŁADNIKI:

1 1/2 szklanka
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru3
jajka1/4 szklanki
wody1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia125 g
margaryny50 g drobno pokrojonej
deserowej czekolady2 łyżki ciemnego
kakaoduża garść
orzechów,włoskich lub ziemnych
owoc mango lub
gruszka,obrana i pokrojona w kostkę1 łyżeczka
papryki słodkiej lub odrobina
chilliPOLEWA:100 g
mlecznej czekolady(połamanej w kostkę)1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
mlekaW garnku podgrzewamy
wodę, dodajemy
cukier,
kakao oraz
margarynę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu ale nie zagotowujemy. Przelewamy ją do dużej miski, czekamy aż przestygnie.Następnie dodajemy
żółtka,
mąkę z proszkiem, mieszamy, dokładamy pokrojoną
gruszkę a na koniec ubitą na sztywno pianę. Delikatnie łączymy wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułka tartą, podłużnej formy (wymiary 23-11). Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160*C.Składniki na polewę przekładam do miseczki, podgrzewamy w mikrofalówce, mieszamy aż
czekolada się rozpuści i składniki połączą. Polewą oblewamy przestudzone ciasto. Przed polaniem nierówności ciasta (górę) można ściąć, zachowa ono ładny, prostokątny kształt. Następnym razem tak właśnie zrobię:)Ciasto dekorujemy kawałkami
gruszki. Smacznego!