Wykonanie
Jednym z moich ulubionych dań z
cukinii jest
młoda cukinia faszerowana.Można nadziewać ją
kaszą,
ryżem,
mięsem,
pieczarkami lub warzywami ja połączyłam
brązowy ryż z
mięso i
paprykę,danie wyszło pyszne i sycące.
SKŁADNIKI :2
młode cukinie1/2 kg
mięsa mielonego(u mnie mielona
łopatka wieprzowa)1
jajko1 woreczek
ryżu brązowego ugotowanego1
czerwona papryka1
cebula2 ząbki
czosnkustarty ser żółty do posypania
cukiniinatka pietruszkisól,
pieprz,1 łyżeczka
magi,
słodka papryka w proszku1/2 szklanki
bulionuPRZYGOTOWANIE:
Cukinię myjemy,przecinamy wzdłuż na pół,miąższ należy wydrążyć łyżeczką(możemy go
doda ć do farszu o ile nie ma pestek lub uży ć do innej potrawy),tak przygotowane
cukinie lekko solimy.
Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy ugotowany
ryż,
jajko,pokrojoną
cebulę,
paprykę,przeciśnięty
czosnek,
natkę pietruszki oraz
przyprawy.Dokładnie mieszamy,farszu nie należy podpiekać.
Cukinie nadziewamy farszem lekko go ubijając.Tak przygotowane
cukinie przekładamy do naczynia do zapiekania,na dno wlewamy
bulion(można
cukinie przykryć folią aluminiową aby się nie spiekły na około 15 minut) i zapiekamy w piekarniku w 180 *C przez 30 minut,pod koniec pieczenia
cukinie posypujemy
startym serem.Podajemy ciepłe polane odrobiną
ketchupu.