ßßß
Składniki:- 2 niewielkie cukinie- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej- 3 ząbki czosnku- 1 duża cebula- 4 łyżki startego sera żółtego- 2 łyżki kechupu lub przecieru pomidorowego- szklanka bulionu wołowego lub drobiowego- 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki- 2 jajka (w tym jedno na kruszonkę)- 3 łyżki bułki tartej- sól i pieprz do smaku- oliwa do smażenia i do skropleniaPrzygotowanie:Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkim ogniu. Dodać mięso mielone i podsmażyć razem z cebulą. Dodać ketchup, wlać bulion i dusić do momentu całkowitego odparowania wody. Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Rozcięciem do góry wyłożyć na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usunąć łyżką z cukinii miąższ. Na patelni rozgrzać oliwę, przyrumienić pokrojony drobno czosnek, dodać pokrojony na mniejsze części miąższ z cukinii. Smażyć około 1 minuty. Przełożyć do wcześniej przygotowanego mięsa, wymieszać, 2/3 startego sera, wbić 1 jajko, natkę pietruszki, w razie konieczności doprawić, wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać cukinie. Przygotować chrupiącą kruszonkę: jajko wymieszać z pozostałym serem i bułką tartą. Przygotowaną kruszonką posypać wierzch cukinii. Włożyć do piekarnika na około 15-20 minut. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek.
