ßßß

W kuchni dobrze jest mieć pomocnika, zwłaszcza małego i sprytnego. Takiego bardzo chętnego pomocnika miałam dzisiaj. Zrobiłyśmy kotlety mielone w nowej, odświeżonej wersji. Z tego co akurat miałyśmy w domu czyli mięsko i warzywa. Kotleciki z dodatkiem cukinii i papryki wyszły bardzo smacznie, część zjedliśmy z domowymi bułkami jako takie pseudo hamburgery, ale równie dobrze smakowałyby z ziemniakami i surówką jako drugie danie. Emilka na szczęście problemów z jedzeniem nie ma i zajada wszystko z apetytem, ale pod postacią takiego dania można dziecku przemycić trochę warzyw. A przy wspólnym gotowaniu nieźle się bawić i uczyć.Składniki:300 g mięsa mielonego1/2 cukinii1/2 zielonej papryki1/2 czerwonej papryki1 jajko1/2 bułki czerstwej2 łyżki bułki tartej1/2 cebulisólpieprzsłodka papryka1 ząbek czosnkubułka tarta do panierowaniatłuszcz do smażeniaPapryki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, trochę posolić i odcisnąć. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wyrobić i formować kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.