Wykonanie
W kuchni dobrze jest
mieć pomocnika, zwłaszcza małego i sprytnego. Takiego bardzo chętnego pomocnika miałam dzisiaj. Zrobiłyśmy kotlety mielone w nowej, odświeżonej wersji. Z tego co akurat miałyśmy w domu czyli
mięsko i warzywa. Kotleciki z dodatkiem
cukinii i
papryki wyszły bardzo smacznie, część zjedliśmy z domowymi
bułkami jako takie pseudo hamburgery, ale równie dobrze smakowałyby z
ziemniakami i surówką jako drugie danie. Emilka na szczęście problemów z jedzeniem nie ma i zajada wszystko z apetytem, ale pod postacią takiego dania można dziecku przemycić trochę warzyw. A przy wspólnym gotowaniu nieźle się bawić i uczyć.Składniki:300 g
mięsa mielonego1/2
cukinii1/2
zielonej papryki1/2
czerwonej papryki1
jajko1/2
bułki czerstwej2 łyżki
bułki tartej1/2
cebulisólpieprzsłodka papryka1 ząbek
czosnkubułka tarta do panierowaniatłuszcz do smażenia
Papryki i
cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, trochę posolić i odcisnąć.
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wyrobić i formować kotleciki. Obtaczać je w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.