Wykonanie
Pamiętam ze szkolnej stołówki świetną pieczeń, zawsze była bez
jajek.Podczas Świąt Wielkanocnych babcia zaserwowała nam taką z
jajkiem i też mi smakowała ;)Nadarzyła się okazja i wypróbowałam dziś.
UWAGA!! Nie polecam osobom z kuchnią otwartą i tym którzy w okolicy kuchni mają wegetarian!Boże jak to pięknie pachnie podczas pieczenia.. FENOMEN!Włożyłam do piekarnika, zamknęłam kuchnię. Wracam po 40 min i aż musiałam sb grzanki z mięchem zrobić ;)Przepis znaleziony na allrecipesSkładniki: (na keksówkę 30x10 cm)
1 kg
mięsa mielonego (najlepiej mało tłustego bo puszcza duużo
soków)1 duża
cebula1
bułka1 duże
jajko2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu cytrynowego1 łyżka mieszanki
ziół (dałam prowansalskie)2 łyżki
bułki tartej4
jajka ugotowane na twardoWierzch można posmarować
śmietaną (jak w oryginalnym przepisie) lub
białkiem i posypać
przyprawami (dziekuję Magdzie B. za podpowiedź)
Jajka ugotować na twardo,
cebulę posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę,
bułkę namoczyć i odcisnąć.Wszystkie składniki (oprócz
jajek na twardo wymieszać) dokładnie. Gdy za słabo się klei można dodać 2 łyżki
wody lub
śmietany. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą. Wyłożyć do niej część
mięsa aby przykryć spód i ugnieść. Na tym ułożyć
jajka na twardo - wzdłuż przez środek. Na górę wyłożyć resztę
mięsa i znów dobrze ugnieść. Piec przez około 50 minut w 180 stopniach. (jeśli teraz posmarujemy
śmietaną powinniśmy jeszcze ok pół godziny ją piec). Odstawić aby pieczeń ostygła, wyjąć z formy i kroić w plastry.Nadaje się do obiadu jako "kotlet" jak i na kanapki ;)