Wykonanie
Inny sposób na tak lubiany przez Polaków szaszłyk. ;-) Pojawia się tradycyjnie praktycznie na każdym grillu, przedstawiam go w zupełnie nowej, odświeżonej wersji. Zamiast tradycyjnego plastra
mięsa -
mięso mielone. Dodatkowo
kiełbasa i
cukinia. A efekt? Jest rewelacyjny. Dużo smaku na jednym patyku. :-)
500 g
mięsa mielonego1
cukinia2 duże
cebule1
kiełbasaparę
oliwek czarnych oraz zielonych
sólpieprzpapryka słodka2 ząbki
czosnkubułka tarta1.
Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie
przyprawy. Dosypujemy
bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów.2.
Cukinię,
kiełbasę oraz
cebulę kroimy w plastry, dość grube, aby dobrze trzymały się na patyku. Składników powinno wystarczyć na 5 porcji3. Na patyki nakładamy kolejno pulpet,
cukinie,
cebulę i
oliwkę. Taką czynność wykonujemy do około 3
razy na jednym patyku.4. Przygotowane szaszłyki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach.