Wykonanie
To był intensywny weekend, dwa dni ciągłego grillowania i jak zawsze zostało nam dużo ugrillowanego
mięsa. Teraz pytanie, co z nim zrobić skoro kolejna kolacja z
kiełbaską z grilla na czele nie wchodzi w grę, a wyrzucić przecież szkoda! Bigos, to idealna propozycja zwłaszcza, że w sklepach aż się roi od
młodej kapusty. To wspaniała propozycja na obiad jak i na kolację. Zapraszam do wspólnego ekonomicznego gotowania :)

SKŁADNIKI:- ok. 80 dag
kiszonej kapusty- ok. 80 dag
młodej kapusty-
mięso z grilla ( ja miałam ok. 1 kg
kiełbaski,
kurczaka oraz karczku)- 20 dag
wędzonego boczku- 1
cebula- 1
winne jabłko- kilka
pieczarek- kilka suszonych
śliwek- 2 ząbki
czosnku- ok. 100 g
koncentratu pomidorowego- olej/oliwa do smażenia-
przyprawy:
ziele angielskie,
liście laurowe,
majeranek,
papryka ostra,
papryka słodka,
kminek mielony,
sól,
pieprz świeżo mielony,
cukier,
przyprawa do zup w płynie Knorr

PRZYGOTOWANIE:
Kiszoną kapustę wypłukać i ugotować do miękkości z 2 liściami laurowymi oraz 3 kulkami
ziela angielskiego.
Młodą kapustę poszatkować i lekko podgotwać z taką samą ilością przypraw co kiszoną. Po ugotowaniu obie odcedzić i wymieszać w jednym dużym garnku. Podlać troszkę wodą/ i jeśli mamy lekkim
winem białym, bądź różowym/ i gotować na lekkim ogniu.
Boczek kromimy w kostkę i podsmażamy na oleju/oliwe, dorzucamy do niego wcześniej pokrojone
mięsko z grilla i lekko podsmażamy. Całość dodajemy do
kapusty.
Cebulkę i
czosnek siekamy i podzłacamy na
oleju, gdy wszystko będzie rumiane wlewamy do bigosu. Kroimy
śliwki oraz
pieczarki, a
jabłko ścieramy na grubych oczkach i też dodajemy do
kapusty. Pod koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy. Jeżeli w trakcie gotowania woda/wino wyparuje trzeba je uzupełnić by
kapusta się nie przypaliła. Gotujemy tak na wolnym ogniu przez kilka minut, a następnie przyprawiamy
kminkiem,
majerankiem,
paprykami,
solą i
pieprzem. Można dodać
przyprawy do zup w płynie Knorr - wg. mnie najlepsza. Przyprawiamy na samym końcu dlatego, że
mięsko które dodaliśmy było przecież wcześniej już przyprawiany i by uniknąć przesolenia itp należy bigos przyprawić pod koniec gotowania. Wiadomo, że bigos najlepszy jest jak się przeleży, lecz u mnie w domu większość znika zaraz po ugotowaniu. SMACZNEGO :)Ps. Bigos ugotowany wg. przepisu mojego
męża i przez mojego
męża :)
