Wykonanie
Puszysty
biszkopt i niebanalna masa:
serowo ryżowa tworzą wyśmienite ciasto na różne okazje a
owoce są kropką nad "i "Deser na ciepłe dni.




Składniki:Ciasto:3
jajka3 łyżki
cukru3 czubate łyżki
mąki tortowej2 łyżki budyniu
śmietankowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:20 dag
ryżu800 ml
mleka 2%szczypta
soli10 dag
cukru1
cytryna3 łyżeczki
żelatyny40 dag
sera białego zmielonego1/2
laski waniliiDekoracja:1
galaretka cytrynowadowolne
owoce :
banany, jasne i ciemne
winogrona,
malinyliście
melisySposób przygotowania:Ciasto:
Białka jaj ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec miksowania
cukier, dodajemy
żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
budyniem.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm- samo dno.Pieczemy 20 minut w temp 170*c następnie studzimy .

Masa serowa:
Mleko gotujemy z
cukrem i otartą skórką z całej
cytryny, oraz łyżką soku z niej wyciśniętego, wydrążoną
laską wanilii, wsypujemy przepłukany
ryż, gotujemy do miękkości cały czas mieszając około 30 minut-
ryż ma się rozpadać i być kleista papka.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości
wody dodajemy do ciepłego jeszcze
ryżu, mieszamy.

Studzimy lekko, dodajemy
serek i całość miksujemy, wylewamy na zimny
biszkopt.

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej
wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.
Owoce kroimy na mniejsze kawałki, układamy na
masie serowej zalewamy
galaretką, wstawiamy na całą noc do lodówki.Przed podaniem dekorujemy świeżą
melisą.Życzę smacznego ;-)