ßßß
SKŁADNIKI:1 torebka ryżu ugotowanego1 jajko1 i 1/4 szklanki mleka1 łyżka cukruszczypta soli1 i 1/4 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaew. 2 łyżki oleju (jeśli będziemy smażyć bez tłuszczu)1. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i ew. olej.2. Wsypać ryż, wymieszać.3. Dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości.4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię, smażyć na rumiano (ja smażyłam na patelni naleśnikowej "na sucho" bez oleju)Podawać z dżemem i bitą śmietaną lub z cukrem pudrem.Ja zaszalałam i zrobiłam wersję typowo deserową - z masą krówkową i bitą śmietaną.
Inspiracja: Przy stole