ßßß
Składniki:2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach)2 średnie buraki200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2)1 marchewka1 cebula1 ząbek czosnkuliść laurowyziele angielskiekminek mielony1 łyżka octumajeranek suszonysólSposób wykonania:1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej buraków.2. Do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę. Gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy wywar z zaparzonych buraków i połowę tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy.3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą i suszonym majerankiem. Dodajemy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki.4. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi siekanym świeżym koperkiem.Smacznego!!!