ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony czysty (na zakwasie)

Barszcz czerwony czysty (na zakwasie)

nazwa

Wykonanie

Barszcz czerwony gości u nas bardzo często w różnych postaciach, a to czysty, a to zabielany, innym razem z botwinką lub na zakwasie. Możliwości jest wiele - można kilka znaleźć na blogu. Tym razem wersja czysta na domowym zakwasie i świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą.
Składniki:
2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach)
2 średnie buraki
200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2)
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
kminek mielony
1 łyżka octu
majeranek suszony
sól
Sposób wykonania:
1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej buraków.
2. Do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę. Gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy wywar z zaparzonych buraków i połowę tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy.
3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą i suszonym majerankiem. Dodajemy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
4. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi siekanym świeżym koperkiem.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/03/barszcz-czerwony-czysty.html