Wykonanie
Barszcz czerwony gości u nas bardzo często w różnych postaciach, a to czysty, a to zabielany, innym razem z
botwinką lub na zakwasie. Możliwości jest wiele - można kilka znaleźć na blogu. Tym razem wersja czysta na domowym zakwasie i świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego
męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi
ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z
kapustą.
Składniki:2 litry dowolnego
bulionu lub
wywaru (u nas na skrzydełkach)2 średnie
buraki200-250 ml zakwasu z
buraków ( wersja 1 lub wersja 2)1
marchewka1
cebula1 ząbek
czosnkuliść laurowyziele angielskiekminek mielony1 łyżka
octumajeranek suszony
sólSposób wykonania:1.
Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej
buraków.2. Do
wywaru dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa:
cebulę i
marchewkę. Gotujemy, aż
marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy
wywar z zaparzonych
buraków i połowę tartych
buraków i zakwas. Zagotowujemy.3. Barszcz doprawiamy mielonym
kminkiem,
octem,
solą i suszonym
majerankiem. Dodajemy też ząbek
czosnku pokrojony w plasterki.4. Barszcz podajemy z ugotowanymi
ziemniakami oprószonymi siekanym świeżym
koperkiem.Smacznego!!!