Wykonanie
Przepis na ciasto znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)


Składniki:Ciasto
miodowe:6
jajek1 szklanka
cukru pudru (dałam trochę mniej)20 dag płynnego
miodu (dałam trochę mniej)
przyprawa do piernika1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)1 kostka
margaryny20 dag
bakalii (u mnie siekane
orzechy włoskie i
rodzynki)Wkładka bakaliowa:4
jajka3/4 szklanki
cukru25 dag
mąki pszennej1 łyżeczka
sody4
jabłka25 dag
bakalii (u mnie siekane
orzechy włoskie i ziemne oraz
rodzynki)Krem:2 budynie
śmietankowe2,5 szklanki
mleka3 łyżki
cukru200 g
masłaPolewa:3 łyżki
kakao3 łyżki
cukru3 łyżki
wody1/4 kostki
margarynyDodatkowo:1 słoik
dżemu z czarnej porzeczkipłatki migdałówSposób przygotowania:1.
Margarynę ucieramy z
cukrem, dodajemy po jednym
żółtku. Następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki. Na końcu dodajemy pianę ubitą z
białek i
bakalie. Ciasto wykładamy na blaszkę (u mnie 36x24 cm). Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.2.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy
bakalie,
żółtka,
mąkę wymieszaną z
sodą, a na końcu pianę z
białek. Ciasto pieczemy 1 180 st C do zrumienienia.3. Z
mleka,
cukru i budyniów robimy
budyń. Całkowicie studzimy.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo
budyń.4. Przekładamy ciasto:ciasto
miodowewarstwa
dżemu z czarnej porzeczkipołowa kremu budyniowegowkładka bakaliowapołowa kremu budyniowegowarstwa
dżemu z czarnej porzeczkiciasto
miodowe5. Robimy polewę - w garnuszku rozgrzewamy
wodę,
cukier i
kakao, gotujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę lekko studzimy, wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy
płatkami migdałów.6. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień.Smacznego!!!
